Titul Ekoškola je už i na našem gymnáziu!

Roky těžké, namáhavé a mnohdy zdánlivě nekonečné práce nezůstaly bez povšimnutí. 13. května na našem gymnáziu proběhl audit ekoškol, kdy pan ředitel Mgr. Vladislav Smejkal, paní profesorka Mgr. Eva Jirsová, členové ekotýmu a někteří studenti i další učitelé byli podrobeni zákeřným otázkám ohledně ekologického dopadu školy na životní prostředí. Nicméně při této zkoušce ohněm jsme uspěli, protože záhy nám přišlo oznámení o zisku titulu Ekoškola a zároveň pozvání na slavnostní předávání titulu v Praze.
20. června jsme tak dali dohromady skupinu reprezentantů, kde nesměl chybět ani pan ředitel a paní profesorka Jirsová, a vypravili se, jak jinak než hromadnou dopravou, do našeho hlavního města. Slavnostní atmosféru předávání titulů dodalo i místo konání, kterým nebylo nic menšího než Senát Parlamentu České republiky. V pokynech pro účastníky byl i požadavek, aby aktéři měli na svém oblečení nějaký zelený prvek. Na rozdíl od jiných zástupců škol, kteří si své různobarevné ošacení na poslední chvíli ozdobili odcizenou větvičkou z přilehlé Valdštejnské zahrady, my jsme ani tento bod nepodcenili a naprosto se sladili s přírodou. I díky této skutečnosti nás každý z organizátorů poznal a nezavedl nás na volbu ústavních soudců, ale do překrásné konferenční místnosti vyzdobené zelenomodrou vlajkou Ekoškoly.  A tak zatímco pan prezident Zeman mluvil svým kolegům do duše, o pár místností vedle jsme slavnostně spolu s dalšími patnácti školami z celé republiky (ale jediní z Kraje Vysočina) za oslnivé záře fotografů přebírali titul Ekoškola. Následovala komentovaná prohlídka po Valdštejnském paláci. Paní průvodkyně nás na ni navnadila, když nám oznámila, že máme mimořádné štěstí, a to vidět senátory při práci. To, že to s tou prací zase tak horké nebude, jsme poznali záhy, když jsme v senátní místnosti našli 80 prázdných křesel s konstatováním, že teď mají senátoři přestávku. Pouze jednoho ze senátorů zřejmě zapomněli „probudit“ a on tak i během přestávky setrvával na svém místě.  
Po příjemném pobytí v Senátu jsme chtíc nechtíc museli ven. Ten den padaly teplotní rekordy a z nás zase padaly krůpěje potu, protože stupnice teploměrů dosahovaly čtyřiceti stupňů. Ale ani velmi extrémní teplotní podmínky nám nedokázaly znepříjemnit oběd o třech chodech v luxusní restauraci na Nebozízku s překrásným výhledem na Pražský hrad. Krátce po tom, co v našich žaludcích skončili dva lívance, vanilková zmrzlina a kopec sladkých jahod, zakončili jsme příjemně strávené odpoledne společnou fotkou všech nově ověnčených ekoškol s vlajkami.
Po následující dva roky se naše gymnázium může pyšnit titulem Ekoškola stejně jako mnoho dalších škol z celého světa. Z některých z nich si můžeme vzít příklad, od jiných se můžeme inspirovat v určitých krocích. A třeba si někde v Brazílii či Argentině vezmou příklad z nás. Tak se snažme!  

Michaela Chalupová, Ekoklub Gymnázia Chotěboř



Populární příspěvky z tohoto blogu

Vyrobte si domeček pro žáby

Hromada kamení

Víkend otevřených zahrad na Gymnáziu Chotěboř

PROJEKT BASECAMP