Sběr hliníku v Chotěboři

Zima už nám klepe na dveře a je tu opět každoroční sběr hliníku Ekoklubu Gymnázia Chotěboř. Stejně jako v loňském roce je v přízemí městské knihovny umístěna nádoba na hliníkový odpad. Pokud máte zájem a chtěli byste se zapojit do tohoto sběru, byli bychom moc rádi. Své nashromážděné zásoby můžete přinést denně během otevírací doby Informačního centra Chotěboř.
    A co do sběrné nádoby na hliník patří? Jsou to mimo jiné víčka od některých jogurtů, paštik, jednorázové obaly na nápoje, plechovky, konzervy, alobal, plata od léků, spreje a staré hliníkové příbory nebo nádobí. Často se setkáváme s obaly, které se tváří jako hliníkové, ale jsou bohužel plastové. A jaká je finta na jejich rozeznání? V případě víček a obalů se přesvědčíme o tom, zda se jedná o hliník zmáčknutím – plast se vrací k původnímu tvaru, hliník zůstává v kuličce. U hliníkových nádob a sprejů nalezneme na obalu značku ALU. A samozřejmě hliník nechytá magnet.
    Vážíme si vaší snahy třídit nejen papír, plast a sklo, ale i hliník. Vždyť při výrobě hliníku z bauxitu je potřeba o 95procent více energie, než při výrobě z recyklátu. Třeba se právě díky Vám „přestěhuje“ hliník do Chotěboře. Děkujeme.

Za Ekoklub Gymnázia Chotěboř
Iveta Horáková a Lada Nobstová, septima

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spolupráce AOPK ČR s chotěbořským gymnáziem pomáhá přírodě i ekologickému vzdělávání studentů

Mapování kaštanovníku setého na území CHKO Železné hory a okolí (SOČ)

Vyrobte si domeček pro žáby