Chotěbořské trylkování

Dne 8. května 2014 se konalo v Sobíňově tradiční Chotěbořské trylkování. Sešli jsme se ráno v 6 hodin před terénní stanicí ČSOP v Sobíňově v hojném počtu, převážně děti ze škol, ale i dospělí, kteří se zajímají o naši přírodu. Uvítala nás krásná ranní mlha v nivě Doubravy, která brzy opadla, a po celou akci nás provázelo jarní sluníčko.



Zde na nás už čekal pan RNDr. František Bárta, který nás hned na začátku obohatil první ukázkou kroužkování odchycených ptáků. Potom jsme se vydali na krásnou procházku naučnou stezkou Sobíňov s podrobným a zajímavým výkladem o životě pěvců. Všichni jsme napínali uši a snažili se zachytit každý ptačí hlásek kolem nás. Pan RNDr. Bárta nejen zachytil každé pípnutí, ale dokázal k němu přiřadit i jeho autora.
Po návratu zpět ke srubu nás čekalo občerstvení v podobě teplého čaje, kávy a výborného domácího moučníku. Následovaly další ukázky kroužkování odchyceného ptactva, například pěnice černohlavé, sýkory parukářky nebo strnada obecného, ale i mnoha jiných.



Pan RNDr. Bárta opět nezklamal svým vtipným a odborným vyprávěním. Děti si odnesly domů naučné materiály a všichni účastníci příjemný pocit z krásně stráveného dopoledne.
Příští rok se určitě ve městě znovu objeví barevné plakátky, které Vás budou přemlouvat, abyste jednou přemohli svou pohodlnost, vylezli z teplého pelíšku a vyrazili s námi do přírody. Určitě nebudete litovat!

                           Za Ekoklub Gymnázia Chotěboř a ZO ČSOP Chotěboř
                                   
                                                    Simona Uchytilová



Populární příspěvky z tohoto blogu

Spolupráce AOPK ČR s chotěbořským gymnáziem pomáhá přírodě i ekologickému vzdělávání studentů

Mapování kaštanovníku setého na území CHKO Železné hory a okolí (SOČ)

Vyrobte si domeček pro žáby