Den činů Ekoškol aneb 72 hodin - Ruku na to!

 
         To, že na Gymnáziu v Chotěboři studuje spousta studentů s neskrývaným nadšením pro životní prostředí, je všeobecně známé. Ale nikdo z nás nečekal, že se jich v sobotu 11. října 2014 před budovou školy sejde neuvěřitelných 64, plně vybavených odpadkovými pytli a pracovními rukavicemi, a že budou všichni společně ochotní strávit dopoledne uklízením oblíbených vycházkových tras ve městě a v blízkém okolí.


            Ze ZŠ a MŠ Maleč, blízké spolupracující Ekoškoly, nám přijelo pomoci dalších 10 žáků. Naše školy se již podruhé zapojily do projektu 72 hodin - Ruku na to!, který nese podtitul "tři dny dobrovolnických prací po celé České republice". Naše skupina se letos vydala projít a vyčistit od odpadků již tradiční trasu, která vede okolím kaple Svaté Anny, Koukalek, serpentýn a končí úklidem naučné stezky v přírodní rezervaci Údolí Doubravy.


            O tom, že tato akce nebyla zbytečná, svědčí především počet nasbíraných pytlů s odpadky. Těch se podařilo nahromadit celkem čtrnáct, mnoho dalších velkých „pokladů“ se do nich ani nevešlo… Ale hlavně jsme si všichni příjemně zpestřili sobotní dopoledne a odnesli si dobrý pocit z vykonané práce, která byla prospěšná pro lidi, přírodu i místo, kde žijeme.
Odpoledne se k našemu projektu již tradičně připojilo i deset členů ČSOP Chotěboř a dalších pět dobrovolníků, kteří putovali po stezce od Bílku do Chotěboře a „přispěli“ dalšími osmi pytli odpadků k těm našim čtrnácti.
Každoročně si klademe otázku…kdo zde stále ty odpadky zapomíná?
                                                              
                                                               

                                             Za Ekoklub Gymnázia Chotěboř  Dita Janáčková

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spolupráce AOPK ČR s chotěbořským gymnáziem pomáhá přírodě i ekologickému vzdělávání studentů

Mapování kaštanovníku setého na území CHKO Železné hory a okolí (SOČ)

Vyrobte si domeček pro žáby