"Na Americe" se vyráběly dřevěné chodníčky

 Den činů Ekoškoly Gymnázia Chotěboř

Práce na „Tůních u Chotěboře“, které se zaměřují na ochranu vzácného čolka velkého, stále ještě neskončily. V aktivitě Zelené školy v rámci mezinárodního projektu Ekoškola jsme obdrželi začátkem tohoto roku příspěvek v hodnotě 10 000 Kč, který jsme se rozhodli využít na nákup dřeva pro zbudování povalových chodníčků pro snazší průchod mezi tůněmi. Brigáda byla naplánována společně Ekoklubem Gymnázia Chotěboř a ČSOP Chotěboř na sobotu 25. října 2014, jelikož pouze na podzim je možné provádět většinu činností na lokalitě. Avšak nikdo nečekal, že zrovna půjde o nejchladnější říjnovou sobotu tohoto roku. Teploty blížící se nule zaskočily úplně všechny. I přesto se v dopoledních hodinách u chotěbořského pivovaru sešly více než dvě desítky studentů a organizátorů akce, kteří byli ochotni přiložit ruku k dílu a pomoci jednak s úklidem tůní od odpadků, ale především s výrobou a budováním dřevěných lávek přímo mezi jednotlivými tůněmi.
Souběžně ještě probíhalo sečení louky u srubu ČSOP Chotěboř v Sobíňově, opět za účasti desítky studentů chotěbořského gymnázia a několika dobrovolných ochránců přírody, kteří zde společně dokončili úpravu pozemku před nastávající zimou.

Hotové dílo na Tůních



V Sobíňově práce skončily již před polednem, na Tůních byl poslední hřebík zatlučen asi v jednu hodinu po poledni. Za opravdu dobře odvedenou práci byli všichni, jako vždy, odměněni skvělou svačinou, teplým čajem a výborným perníkem od paní Věry Váchové, která je tím, kdo vždy přináší pohodu a dobrou náladu i do toho nejchladnějšího dne.

Práce v Sobíňově

            Moc si ceníme pomoci všech, kteří neváhali a akce se i přes ne moc vlídné počasí zúčastnili. Díky jejich práci už dnes můžete navštívit "Tůně u Chotěboře“ i vy a projít si bez problémů celou lokalitu, přečíst si více o projektu na nově umístěných informačních tabulích a přesvědčit se o krásách a výjimečnosti našich „Tůní“ na vlastní oči.

Výroba chodníčků

Akce proběhla v rámci projektu „Tůně u Chotěboře“ organizace International Forum of Social Studies.

Za Ekoklub GCH   Dita Janáčková


Populární příspěvky z tohoto blogu

Vyrobte si domeček pro žáby

Hromada kamení

Zlatý list – pro studenty chotěbořského gymnázia letos v kraji dokonce „dvakrát zlatý“!

PROJEKT BASECAMP

Víkend otevřených zahrad na Gymnáziu Chotěboř

Poznávali jsme krásy Žďárských vrchů