LOKÁL zaplnil lokál
I přes slunečné počasí se v neděli 19. dubna
sešla v prostoru Tančírny Panského domu poměrně velká skupinka lidí.
Zavítali sem proto, aby na akci nazvané Lokál strávili příjemné odpoledne a
poslechli si, jaké projekty se v Chotěboři a jejím okolí realizují a jací zajímaví
lidé zde působí. Takovéto setkání proběhlo již podruhé, první se konalo na
podzim roku 2013 v Cheopsově hospůdce ještě pod původním názvem Rozloučení
s letním časem.
Na Lokálu 2015 se sešla velice rozmanitá skupina
prezentujících. Návštěvníci se nejprve dozvěděli o šíři akcí, které pořádá
Dobrá společnost, i to, že šéfkuchař Panského domu Václav Bauch peče pro hosty
svůj vlastní domácí chleba. Ředitelka vilémovského Dětského lesního centra
Dvoreček Pavla Sedláčková na fotografiích zachytila, jak děti tráví čas venku v
přírodě nebo v zázemí svého hliněného domečku a které slavnosti v průběhu roku
slaví. Iva Kopecká pak představila bohatou činnost Ekocentra Chaloupky v Horní
Krupé, jejich vzdělávací programy pro děti, letní tábory, tematické dílny pro
širokou veřejnost i certifikovanou přírodní zahradu. Farmářka Lucie Pelouchová
se podělila o svá vítězství i prohry při pěstování zeleniny bez chemických
postřiků a hnojiv na Zastráni a Lenka Dolanová ze spolku KRA (Kravín Rural
Arts) dokázala, že v Hranicích u Malče vznikají ze spojení uměleckých aktivit s
venkovem nevšední projekty. Ozvučený posed? Cvrček na solární pohon? Zpívající
papíroví draci? Kavárna z cisterny? Možné je vše. Třeba i to, postavit si
od píky dům ze slámy jako manželé Jindrovi v Rušinově. Eva Jirsová, duše
ekologických a biologických aktivit na Gymnáziu Chotěboř, seznámila návštěvníky
se širokou škálou činnosti místního Ekoklubu. Studentky místního gymnázia Míša
Chalupová a Dita Janáčková pak vysvětlily, proč bylo nutné zasáhnout v lokalitě
Tůně u Chotěboře a umožnit nejen Chotěbořákům, aby toto místo znovuobjevili. Na
závěr nás Ivana Georgievová upozornila, že ve Vísce u Chotěboře existuje Mlýn
Poštolka, kde člověk může načerpat pozitivní energii.
Kromě vizuálních prezentací mohli návštěvníci
ochutnat produkty lokálních výrobců - sýry z rodinné farmy manželů
Čermákových z Bezděkova nebo netradiční bezlepkové dobroty cukrářky Kristíny
Pleskačové (například čočkové muffiny, bramborový závin či kopřivový řez).
Mohli také okusit netradiční hořčici či džem s chilli od Kristýny Kvačkové
(TILO koření života) či přivonět k přírodním mýdlům bez chemie
z chotěbořské Malé mýdlárny. Své výrobky a činnost zde prezentovalo i
občanské sdružení Benediktus, které je teď velmi pyšné na svoji nově vybudovanou
sušičku ovoce v Modletíně.
Na své si přišly i děti různého věku, které
zvládala po celé tři hodiny skvěle bavit Leona Burkoňová. Ta své zkušenosti
s prací s dětmi úročí ve svém projektu Rodinných aktivit, v jehož
rámci mimo jiné pořádá různé tábory či výlety. Touto cestou bychom jí chtěli
velmi poděkovat za její čas i nasazení. Díky patří také manažeru Panského domu
Martinu Slaninovi za jeho vstřícný přístup.
Pokud jste tento Lokál - místo setkávání a
propojování - minuli, nezoufejte, příští jaro se můžete těšit na jeho další
ročník. A pokud vás napadá kdokoli, koho bychom mohli za rok pozvat, budeme
rádi, když nám o něm dáte vědět...
Dobrá společnost
www.dobraspolecnost.org