Trylkování

   



     Rok se s rokem sešel, a tak se tentokrát v sobotu 16. května konalo již tradiční Trylkování v Sobíňově, které pro zájemce připravují společně členové ČSOP Chotěboř a Ekoklubu Gymnázia Chotěboř.




   Hrstka účastníků se sešla v brzkých ranních hodinách na vlakovém nádraží v Chotěboři. Naše tříčlenná skupinka přírodních nadšenců se vydala vlakem v 5:20 do Sobíňova, odkud jsme pak šli ke srubu ČSOP Chotěboř.  Venku byla pořádná zima, ale ve srubu bylo zatopeno a pěkně teplíčko.





    Pan ornitolog RNDr. František Bárta vybral ze sítí dnešní  první úlovky. V 6:00 se před srubem sešlo více než 30 lidí se stejným úmyslem – naučit se poznat naše ptačí druhy a to nejen podle vzhledu, ale i podle zpěvu. Jakmile přijeli taktéž vlakem žáci a paní učitelky ze ZŠ z Holetína, kteří navýšili počet účastníků alespoň o polovinu, pan doktor Bárta začal kroužkovat první pěvce. Byli mezi nimi rákosník obecný, strnad obecný, kosi černí, špačci nebo pěnice slavíkové a hnědokřídlé. Po okroužkování všech zatím chycených ptáků jsme se vydali na ornitologickou procházku do PR Niva Doubravy s velmi poutavým výkladem. U rybníka jsme si mohli detailně prohlédnout motáka pochopa nebo volavku popelavou. 

















  Cestou pan doktor Bárta vybral sítě a my jsme se již těšili na další pěvce, kteří se chytili do připravených sítí. Tak jsme si mohli pěkně zblízka prohlédnout sýkory koňadry i modřinky, zvonka zeleného nebo ťuhýka obecného, který nešťastně narazil do okna, ale naštěstí se vzpamatoval. Poté nás čekala ještě jedna obchůzka po sítích a vypouštění. Čas rychle ubíhal a tak se někteří účastníci  již odebrali k vlaku nebo odešli či odjeli na kole domů. Trylkování bylo opět zábavné i poučné a myslím, že mnozí, kteří byli letos přijedou na tuto skvělou akci i za rok. Všichni jste moc zváni!!
 



Za Ekoklub Gymnázia Chotěboř
Anna Štorková






Populární příspěvky z tohoto blogu

Spolupráce AOPK ČR s chotěbořským gymnáziem pomáhá přírodě i ekologickému vzdělávání studentů

Mapování kaštanovníku setého na území CHKO Železné hory a okolí (SOČ)

Vyrobte si domeček pro žáby