Projekt 72 hodin dvěma pohledy





Máknem a bude to!
    V sobotu 9.10.2015 ráno se více než 30 členů Ekoklubu Gymnázia Chotěboř a několik žáků ze ZŠ a MŠ Maleč společně sešlo a vyrazili směrem do PR Údolí Doubravy. Cesta vedla kolem kaple Sv.Anny a lesem kolem Koukalek ke Geofondu a serpentýnami k Dolnímu mlýnu. Tato akce se koná každoročně po letní turistické sezóně a cíl je vždy stejný – odnést z přírody to, co tam nepatří a co zde někteří návštěvníci před námi „zapomněli“!  Před kaplí sv. Anny jsme se rozdělili celkem na 2 skupiny: mladší šli společně s paní profesorkou Žákovou obejít lyžařský vlek zezdola kolem čističky odpadních vod, my starší, zkušenější jsme s paní profesorkou Jirsovou šli kolem lety osvědčené lokality nedaleko Koukalek, kde rok co rok nalézáme nespočet odpadků a naplníme minimálně 4 pytle v jediném místě.   Po vysbírání všech možných a nemožných dosažitelných odpadků jsme popošli dále ke Geofondu, kde jsme rojnicí procházeli tamní les. Sesbírali jsme zde  "jen" 3/4 velkého pytle na odpadky. U areálu jsme se rozdělili znovu celkem na tři hlídky. Jedna se vydala pročistit les a zbývající dvě se rozešly po okolí serpentin vybrat odpad z příkopů kolem silnice a okolních míst. U Dolního mlýna se všichni sešli a nechali jsme u silnice pár plných pytlů a vyrazili  do PR Údolí Doubravy a prošli jsme podél Kamenného potoka do Chotěboře.   Celkem jsme sesbírali plných 13 pytlů smetí různého původu a pěkně jsme se prošli, udělali něco pro přírodu i pro sebe. Další dva pytle a „pěkné umývadlo“ vytáhli naši spolužáci ještě z lokality Tůně u Chotěboře.   Doufám, že se další akce vydaří, stejně jako tato a že sesbíráme tolik odpadků, kolik bude v našich silách, ostatně jako letos v říjnu.


                                                         Za Ekoklub Gymnázia Chotěboř Anna Štorková







Kouzlo Doubravky

     Který návštěvník údolí Doubravy nebyl okouzlen jejím kaňonem, zátočinami, kamenným korytem?
     V rámci projektů Národního geoparku Železné hory byla naučná stezka opravena, nové informační tabule nainstalovány, řada úseků zprůchodněna. V takovém prostředí je radost se procházet. Vidíte kolem sebe nejenom krásy přírody, ale i spoustu velmi náročné lidské práce. Proto naše organizace ve spolupráci s Ekoklubem Gymnázia Chotěboř každoročně prochází těmito lokalitami a provádí úklid.
    47 studentů letos vyrazilo od budovy školy směrem ke Koukalkám, dále k Hornímu mlýnu a podél Kamenného potoka zpět do Chotěboře. Jejich úlovkem bylo celkem 15 plných pytlů odpadků a mnoho naplněných igelitových tašek.
    7členů naší organizace a 3 dobrovolníci postupovali od Bílku směrem k Hornímu mlýnu. Výsledkem naší práce byly 4 plné pytle odpadků. U zastavení pod Sokolohrady jsme opět připevnili schránku s návštěvní knihou.
    V podzimně vybarveném údolí Doubravky mě napadlo, že se sem nastěhovala kapesníčková víla, která rozhazuje podél stezky papírové kapesníky, někdy je schovává za pařízky, jindy je zamíchá mezi spadané listy. Plný pytel jsme jich sebrali. Vodník z Doubravky asi začal jezdit na vodním skútru, ale v letošním velkém suchu asi havaroval a zbylo po něm na břehu jenom sedlo. U tůní zůstalo umyvadlo po čistotném čertovi. Snad jenom nadpřirozené bytosti z pohádek, které odedávna provázejí tento kraj, si za ta dlouhá léta, co zde žijí, již nevšímají krásy přírody.
    Věřím, že většina návštěvníků naučné stezky si pozorně prohlédne vše, co tato lokalita nabízí, potěší se nezapomenutelnými výhledy na řeku, ocení nabízené informace a hlavně si s sebou odnese sáček od svačiny, obaly od nápojů i sladkostí. Tak kde se tu ten nepořádek každým rokem bere? Že by opravdu ta pohádková cháska? Co myslíte…

Mgr. Věra Váchová, předsedkyně ČSOP 42/05 Chotěboř


Populární příspěvky z tohoto blogu

Vyrobte si domeček pro žáby

Hromada kamení

PROJEKT BASECAMP

Víkend otevřených zahrad na Gymnáziu Chotěboř