Poznávali jsme krásy Žďárských vrchů

Rok se s rokem sešel a teplé květnové počasí probouzí přírodu i nás. Vyhání nás z domovů užít si trochu pěkného počasí a také přírody, která je v rozpuku. Ani nás na gymnáziu nenechala sedět ve školních lavicích a všechny příznivce a eko-fanoušky přírody a její ochrany pomyslně pozvala do malebného koutu Žďárských vrchů k Bystřici nad Pernštejnem.

Nepozvala nás obrazně jen příroda sama, ale také její ochránci z Chotěboře. S ČSOP Chotěboř náš Ekoklub a celá škola již po dlouhá léta spolupracuje a naše vztahy nadále jen kvetou. Ekologie je o provázanosti a spolupráci stejně tak, jako jsme provázaní my. Ve dvou se to lépe táhne, a pokud je nás celá banda, práce nám jde o to více od ruky, ať už je to kosení luk, příprava Dne Země a Zlatého listu nebo Chotěbořské trylkování.

Za to všechno se nám ČSOP Chotěboř odměnilo krásnou exkurzí, kterou jsme mohli strávit na mnoha místech Vysočiny. Konkrétně jsme zavítali do okolí Vírské přehrady k zřícenině hradu Zubštejn, Národní přírodní památky Švařec, kde nás uchvátily unikátní jalovcové porosty a teplomilná květena se zástupci mnoha orchidejí, na rozhlednu Karasín, na které jsme měli celé Bystřicko jako na dlani. Krásnou tečkou na konec byla návštěva nedalekého románského kostela ve Vítochově, který na nás svým magickým dojmem také zapůsobil. Zkrátka – užili jsme si to!

Za to všechno vděčíme ČSOP Chotěboř, které nám finančními prostředky tuto exkurzi zprostředkovalo. Doufáme, že spolupráce bude nadále pokračovat a přátelské prostředí u práce i jinde neztratíme. Děkujeme také RNDr. Jaromíru Čejkovi, který nám při exkurzi sdělil spoustu odborných informací.


Za celý Ekoklub Gymnázia Chotěboř,
Jan Venc

Populární příspěvky z tohoto blogu

Spolupráce AOPK ČR s chotěbořským gymnáziem pomáhá přírodě i ekologickému vzdělávání studentů

Mapování kaštanovníku setého na území CHKO Železné hory a okolí (SOČ)

Vyrobte si domeček pro žáby