Sběr hliníku v Chotěboři

Několik let měli občané města možnost uložit u vstupu do Informačního centru města Chotěboř hliníkový odpad, který vybírá Ekoklub Gymnázium Chotěboř. Od nového roku však toto již možné nebude a studenti se snaží najít jiné místo v centru města, kde by sběr mohl pokračovat. Zatím se nám jiné místo nepodařilo najít, a proto občané, kteří mají zájem nadále odpad třídit, musí zajít až ke gymnáziu. Od ledna tedy můžete odnášet vytříděný hliník k bočnímu vchodu gymnázia z ulice Tyršova vedle kina, místo sběru bude označené cedulí na plotě ( vstup ve vjezdu u tzv. budovy bývalého státního statku, dnes jedna z budov gymnázia).


Jsme moc rádi, že se spousta lidí zajímá o tento druh odpadu, protože díky sběru hliníku zabraňujeme další těžbě bauxitu, ze kterého se hliník vyrábí, a dalšímu ničení přírodního rázu krajiny. Navíc výroba hliníku z bauxitu je velmi energeticky náročná a úspora při využití hliníkového odpadu je až 95%. Ve škole se také jednou měsíčně vybírá hliník přímo od studentů a učitelů, a třída, která přinese za celý rok nejvíce hliníku, vyhraje ekologickou exkurzi podle výběru studentů. V minulém roce vyhrála třída tercie, která jela do husitského města Tábor, kde děti navštívily zoologickou zahradu, geopark a poutní místo Klokoty .

A jak vlastně hliník poznáte? Jednoduše tak, že když ho zmáčknete, tak se nevrátí do původního stavu. V podstatě zůstane v takovém tvaru, do jakého ho zmáčknete. Tím se výrazně liší od obalů z platu, které jsou někdy s hliníkem zaměňovány. Na hliník se také nechytá magnet, na rozdíl od obalů ze železa.



A pro shrnutí, co do hliníku patří a nepatří:
Patří:  -víčka od jogurtů, obaly od čokolád
          -plechovky od nápojů, nádobky od paštik
          -vaničky a plechovky od psího a kočičího krmení
          -kalíšky od svíček
          -staré hliníkové nádobí a příbory
          -obaly od léků (pouze celostříbrné)
          -nádoby od deodorantů a jiných sprejů
         -žaluzie


Nepatří: -obaly stříbrné pouze z vnitřní strany, plastové (např. sáčky od kávy)
              -obaly od léků, které mají plastový vršek


Za Ekoklub Gymnázia Chotěboř

Alžběta Fiedlerová a Štěpánka Pilařová

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vyrobte si domeček pro žáby

Hromada kamení

PROJEKT BASECAMP

Víkend otevřených zahrad na Gymnáziu Chotěboř