Hliník, hliník a zase hliník

Tak jako každý rok, tak i letos se na našem gymnáziu konal sběr hliníku, který je spojený se soutěží o to, která z tříd nasbírá hliníku nejvíce. Tento rok se souboj o nejlepší z tříd odehrával převážně v prvním pololetí školního roku, jelikož kvůli karanténě byla škola zavřená a tím pádem i soutěž předčasně ukončena. Poslední sběr hliníku se tedy konal první středu v březnu, ještě před vypuknutím jarních prázdnin a pandemie. Letošní soutěž vyhrála bezkonkurenčně třída kvarta, která nasbírala krásných 88.65 kg hliníku. Svoji odměnu v podobě exkurze si třída užije v příštím školním roce v září.

Jen pro připomenutí bychom chtěli zmínit, že do hliníku patří například „celošedé“ obaly od léků, kalíšky od svíček, víčka od jogurtů, plechovky od různých nápojů, alobal, ale i hliníkové příbory, nebo další nádobí, které patří do sběru, ale pro svoji závadnost určitě ne do kuchyně. V žádném případě sem ale nepatří kovové konzervy nebo plastová víčka od jogurtů a plastové obaly potažené kovovou vrstvou, díky které vypadají jako hliník. Hliník od plastu rozeznáte tak, že když jej zmačkáte do kuličky, hliník dál drží daný tvar, zatímco plast se opět okamžitě narovná.

Tímto bychom chtěli poděkovat i obyvatelům Chotěboře, kteří stále nosí hliník do kontejneru, který se nachází u bočního vchodu gymnázia z ulice Tyršova vedle kina. Nejen díky studentům, ale i díky vám se nám v letošním roce podařilo, i přes situaci, která nám v posledních měsících stěžovala naši práci, nasbírat úctyhodných 350 kg hliníku. Děkujeme, že pomáháte přírodě!

                                        Za Ekoklub Gymnázia Chotěboř

                                        Alžběta Fiedlerová a Štěpánka Pilařová

Velké poděkování patří i studentům letošní septimy, kteří po dobu tří let vybírali hliník nejen od dětí během sběrových dnů, ale také se starali o sběrová místa na chodbách školy a kontejner pro veřejnost. Protože vstupují do oktávy, kdy budou mít spoustu starostí se zakončením svého studia, jejich štafetu převezme skupinka studentů z letošní 1.A. Věřím, že i oni se úkolu náležitě zhostí! Děkuji a přeji krásné léto vám všem.

Mgr. Eva Jirsová


Populární příspěvky z tohoto blogu

Vyrobte si domeček pro žáby

Hromada kamení

PROJEKT BASECAMP

Víkend otevřených zahrad na Gymnáziu Chotěboř