Shrnutí akce "Den bez palmového oleje 2022"

DEN BEZ PALMOVÉHO OLEJE! – tradiční akce studentů chotěbořského gymnázia. 

    Již po několikáté se na Gymnáziu Chotěboř konala oblíbená akce – Den bez palmového oleje. Během měsíce ledna tři studenti ze 3.A navštívili jednotlivé třídy gymnázia se zajímavou přednáškou, která se zabývala problematikou palmového olej. V současnosti se obyvatelé Evropy více, než kdy jindy, přímo podílejí na likvidaci deštných pralesů v dalekých tropech. Ve druhé části besedy se studenti dozvěděli o přednostech českého medu a zejména významu včel pro celý náš ekosystém, protože právě kolem včeliček se letos točí ekologické aktivity Ekoklubu GCH. 

    Oblíbenou soutěží, která vždy navazuje na informační kampaň, je pečení nějaké dobroty bez palmového oleje. Letos to měl být navíc výrobek obsahující kvalitní český med. V pondělí 31. ledna jsme zjistili, že o šikovné cukráře není na našem gymnáziu nouze, protože se sešlo celkem třicet jedna skvělých lahůdek a to včetně receptů, jak na ně!  Musím říci, že odborná porota v čele s panem ředitelem to měla velmi těžké. I přesto se našel jednoznačný vítěz celé soutěže, který dostal od všech porotců plný počet bodů!  Byl to „Bezlepkový medovník pro trouby“ od Máši Heřmanské a Bohuslavy Klečanské ze septimy. 

    Druhý den mohli žáci všechny dobroty sami ochutnat a k tomu si dát fairtrade čaj, kávu nebo oblíbené kakao. Vstupenkou na „velkou ochutnávku“ byl produkt, který samozřejmě musel být bez palmového oleje. S organizací paní profesorce Jirsové a Ekoklubu GCH pomáhali studenti ze 3.A. Ovšem bez skvělých žáků, kteří napekli dobroty bez palmového oleje, a ještě k tomu s českým medem, by neměli co organizovat… Barbora Pešková, 3.A Velké poděkování patří všem organizátorům, kteří celou akci zvládli na jedničku. Největší podíl na přípravě měla Barča Pešková a jí také patří největší díky. Věřím, že tato akce přispěla k pochopení dané problematiky a alespoň někteří z nás začnou více přemýšlet u svých nákupů a tím pomohou nejvíce. Mgr. Eva Jirsová, koordinátorka EVOO.


Vítězný recept letošního ročníku soutěže: 

BEZLEPKOVÝ MEDOVNÍK PRO TROUBY – MÁŠA HEŘMANSKÁ A BOHUSLAVA KLEČANSKÁ, SEPTIMA


INGREDIENCE:

TĚSTO - 3 vejce, 250 g másla, 250 g třtinového cukru, 3 PL tmavého medu, 1 a ½ ČL jedlé sody, 200 g pohankové mouky, 300 g bezlepkové mouky „NOMIX` 

KRÉM - 1 karamelové kondenzované mléko „Salko“, 200 g másla SIRUP NA POTŘENÍ - 1dl rumu, 1dl horké vody, 5 PL cukru krupice 

NA DOZDOBENÍ - cca. 50 g vlašských ořechů na posypání 


POSTUP: 

1) Připravte vodní lázeň. Do hrnce nalijte vodu a dejte na něj větší misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu a přidejte k ní máslo. Směs pomalu vařte a míchejte. 

2) Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidávejte med, cukr, oba druhy mouky, a nakonec i jedlou sodu. Předehřejte troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Směs míchejte vařečkou přibližně 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Vzniklé těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů. 

3) Plech vyložte pečícím papírem a obkreslete na něj talíř nebo dortovou formu (podle toho čím budete pláty vykrajovat). Do nakresleného kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto, já těsto rozprostírám na plech prsty, jde to lépe, ale záleží na vás. Těsto by mělo vždy přesahovat kružnici alespoň o centimetr. Placku pečte dozlatova (7 až 10 minut) a totéž proveďte i s ostatními. 

4) Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. My jsme použily dortovou formu. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení. 

5) Vyrobte krém, sirup a posypku. Máslo a mléko vyšlehejte pomocí ruční nebo elektrické metly dohladka. Na přípravu sirupu rozpuste cukr v horké vodě a přilijte rum. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je najemno rozdrobte nebo použijte mixér. 

6) Sestavte dort. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažete máslovým krémem a sirupem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medové pláty. Na závěr potřete celý dort i s boky krémem, poprašte připravenou posypkou a vlašskými ořechy.


Prezentace vysvětlující problematiku využívání palmového oleje a významu včel v ekosystému

Odkaz: ZDE


Seznam všech soutěžních receptů našich studentů

Odkaz: ZDE










Populární příspěvky z tohoto blogu

Vyrobte si domeček pro žáby

Hromada kamení

Zlatý list – pro studenty chotěbořského gymnázia letos v kraji dokonce „dvakrát zlatý“!

PROJEKT BASECAMP

Víkend otevřených zahrad na Gymnáziu Chotěboř

Poznávali jsme krásy Žďárských vrchů